maanantai 5. toukokuuta 2014

Lautanauhaohjakset ajoon

Käyttötestaus menossa Lohdun kanssa

Tässä lopulta Turun ohjasten mallin mukaan kudotut lautanauhaohjakset. Lautanauhan materiaali on Kauhavan kangasaitan ripsimoppilanka, kuteena ohut puuvillalanka. Lautanauhaosa on 7,5 m pitkä. Nahka on kotimaista rasvattua remminahkaa, pituus 2 m. Lukot messinkiä.
Ohjasta riittää suuremmankin vaunun kuskipenkille saakka.

Vastavalmistuneet ohjakset siististi kiepillä.

4 kommenttia:

 1. Hei! Yritin jo aiemmin jättää viestiä, mutta se ei sitten onnistunutkaan. Elieli, olen ajatellut siskolleni tehdä lahjaksi lautanauhaohjakset. Lautanauhoja olen tehnyt jo jonkin aikaa, ja tässä saisi jotakin tehtyä käyttöönkin. Haluaisin kysyä kuitenkin noista langoista; mitä lankaa noissa perinteisesti on käytetty? Paksua puuvillalankaa? Voisikohan noissa käyttää villalankaa, vai onko joku käytännön syy, miksi ei?

  VastaaPoista
 2. Hyvä, että nyt onnistui. Kun näitä ohjaksia on tehty ammattimaisesti 1800 -luvun lopussa ja viime vuosisadan alussa, niihin käytetty silloin myynnissä ollutta ohutta puuvillalankaa, joka on kerrattu ja värjätty ohjaksiin sopivaksi. Lopputuloksena on varsin paksu monisäikeinen lanka. Villalankaa on silloin käytetty vain tilauksesta ja asiakkaan omista langoista. Ennen puuvillan tuloa Suomeen on käytetty tietysti villaa sekä villan ja pellavan sekoitetta, josta tehdyt ohjat olen nähnyt museossa. Villan vetolujuus ja hankauksenkestävyys eivät ole samaa luokkaa puuvillan kanssa, mikä on varmaankin syynä siihen, että aikanaan on siirrytty puuvillaan, kun sitä alkoi olla saatavilla. Itse käytin Kauhavan kangasaitan ripsimoppilankaa, sitä ohuempaa moppilankaa siis. Se on kierrätyspuuvillaa ja sisältää hiukan muita kuituja. Siitä tuli lopputuloksena aivan samanlevyistä kuin museossa olevista alkuperäisistä ohjaksista samalla kuviolla. Kun teet ohjia, kudoksen täytyy olla todella tiukkaa, joten kiristä kude ja käytä kudontamiekkaa tai -veistä jokaisen viriön kohdalla. Hyvää ohjasprojektia!

  VastaaPoista
 3. Ohjien tekijöille vielä lukkovinkki: ostin kaupasta nailonisen deltan ja leikkasin siitä lukot irti. Tuli edullisemmaksi kuin ostaa irtolukot ja nämä on varmasti hevosvarusteisiin tarkoitetut. Museon mallissakin on vastaavat pikalukot.

  VastaaPoista
 4. Oi kuinka kauniit ja varmaan hyvät kädessä

  VastaaPoista