torstai 12. joulukuuta 2013

Lammasrukkaset

Tässä on työn alla oikein aidot ja alkuperäiset lammasrukkaset. Nahas on ostettu Lallin lampaasta valmiiksi lyhytkarvainen versio. Puhdistin, parkitsin ja avasin sen keväällä. Syksyllä liotin ja pehimitin. Rukkasten kaava on vanha pohjoinen kaava, jonka sain opettajaltamme kopioida. Tein siitä ensin huopa- ja peurankoipiversiot, jotka ovat jo olleet ahkerassa käytössä Naantalin myyjäisissä ja koulun avoimien ovien päivänä kun olin ulkohommissa.


Kaavat on kopioitu.

Symmetrian sovittelua ensin karvapuolelta, jotta joka paikkaan riittää karvaa.

Tarkkaa asettelua karvan, nahan pehmoisuuden ja materiaalin järkevän käytön suhteen.

Tässä on sitten kaavat piirretty lihapuolelle ja pitkä hengenveto, että uskallan ruveta leikkaamaan.

Jännittävin vaihe on ohi ja kappaleet oikein leikattu.

Tässä valmiit rukkaset, aika luksusta.

2 kommenttia:

  1. Tervehdys täältä pohjoisesta!

    Voi että,on hienot rukkaset!:)Minuakin haluttaisi tehdä itselleni ja lapsille,ja itselläni olisi pari muokattua lampaantaljaakin olemassa.Olisin kysynyt nuista kaavoista,saako niitä mistään ostettua,vai olisikohan sinulta mahdollista ostaa?Tuo vaikuttaa juuri sellaiselta perinteiseltä,yksinkertaiselta mallilta:)Oletko ommellut pelkästään nahkapuolelta,siis ettet ole kääntänyt rukkasia nurinpäin?:)
    Pakkasterveisin,Katja Jomppanen

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Pakkanen paukkuu täälläkin. Keräsin kaavoja eri lähteistä ja niitä oli lopulta viidet. Kahdesta tein ensin huovasta mallirukkaset, jotta sain kaavan toimivuudesta tolkkua. Nämä on tehty opettajaltamme kopioiduista perinteisistä poronkoipinahkarukkasen kaavoista. Kaavoja löytyy netistä ja käsityökirjoista, löytyy valmiitakin lammasrukkasmalleja. Mieti ensin, millaisten vaatteiden kanssa niitä käytät - näitä voi käyttää tiukkahihansuisten vaatteiden kanssa, muuten on hankala tunkea hihaa noihin varsiin. Varret ovat myös arkikäytössä turhan pitkät. Kaavaa valitessasi ota myös huomioon se, että karva vie todella paljon tilaa! Poronkoipirukkasena tuokin on miesten koko. Sauman ompelin vain lihapuolelta puskusaumana kalanruotopistoin. Käytin tavallista neulaa ja vahattua pellavalankaa. Kannattaa vahvistaa/peittää sauma vielä nahkasuikaleella päältä, lisää tiiviyttä ja kestävyyttä. Lämpimät ja ihanat ovat näillä keleillä!

    VastaaPoista