torstai 12. joulukuuta 2013

Tappikangaspuilla kudontakurssi

Pitkään suunniteltu tappikangaspuilla kudontakurssi toteutui 8.12. SikkaTalun lammastilalla Rymättylässä http://www.saaristolaislammas.fi/etusivu/. Tusina innokasta kurssilaista oli valmiina opettelemaan tämän hauskan tekniikan, joka sopii erityisen hyvin raakavillalle. Osa kurssilaisista oli vieraillut lammas- ja vuohimarkkinoilla, jossa tein työnäytöksenä tappikudontaa, osa taas löytänyt kurssin lammastilan sivuilta. Aloitimme päivän kahvilla ja Katjan valmistamilla herkullisilla sämpylöillä. Alkuesittelyjen jälkeen kerroin hieman tappikangaspuista ja Katja kertoi tilastaan.

Toimeen ryhdyttiin valitsemalla ensin villat. Tappikangaspuilla kudotaan raakavillasta, joten tuvan täytti ihana lampaan tuoksu ja saimme ihastella ahvenanmaanlampaan valkoisen, harmaan, ruskean ja mustan eri sävyjä sekä ihmetellä villojen erilaisia rakenteita.Villojen valinnan jälkeen jokainen otti tappikangaspuut, jotka ovat myös tilan omaa tuotantoa ja alkoi loimien pujottaminen. Kuten kudonnassa muutenkin, se on tässäkin suhteellisen aikaa vievää puuhaa teki sitten yhtenäisen loimen tai erilliset loimet. Kun vauhtiin päästiin niin erilaisia tekniikoita ja työasentoja alkoi löytyä.

Loimituksen valmistuttua alkoi kudonta ja siitä kaikki saivat nopeasti kiinni. Joku teki paksumpaa, toinen ohuempaa kudetta, mutta kaikki omanlaistaan ja hienoa. Kudonta on joutuisaa, joten muutamassa tunnissa valmista tuli nopeasti arvioiden 30 - 60 cm tekijästä riippuen. Kudonnaisen jälkikäsittelystä keskustelimme vilkkaasti, tärkeää on huolellinen pesu ja työtä on myös hyvä huovuttaa jonkin verran, mikä lisää sen tukevuutta.

Kurssin yllätyksenä oli vielä toimittaja Lassi Lähteenmäki, joka tuli tekemään jutun tilasta ja vähän tästä kudonnastakin. Laitoin Esan tietysti heti kutomaan itsekin, että tietää ihan käsituntumalla, mistä juttua tekee. Lähempänä joulua juttu tulee ulos paikallis-tv:stä. Kurssin lopuksi Katja esitteli meille tilan elämet. Kauniit ahvenanmaanlampaat ihastuttivat kaikkia ja tutustuimme myös Suomessa harvinaiseen rotuun, itäfriisiläiseen maitolampaaseen, joka oli kotoisista roduistamme melko poikkeava ilmestys.

Kurssipäivä kului todella nopeasti. Päivän aikana juttelimme paljon tappikangaspuiden tekniikan käytöstä muihinkin materiaaleihin sekä tietysti raakavillan käytöstä ja lampaista. Kurssilaiset vaikuttivat tyytyväisiltä ja monta kudonnaista valmistuu eristeeksi ihmisen ja kylmän maailman väliin. Vähän tuttavammat vielä soittivat pesuohjeita parin päivän päästä ja se oli tosi mukavaa, koska silloin tietää, että valmista tulee ja käyttöön.

Tämä kudonnainen on lammas- ja vuohimarkkinoilla aloitettu työnäytöskappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti