tiistai 10. marraskuuta 2015

Viis villaista näytettä

Viiden lampaan villoissa on eroja.

 Otos jo viiden oman lampaan villoista näyttää, kuinka erilaisia saman rodun eri yksilöiden villat voivat olla. Vasemmalla on kolmevuotiaan uuhen Hallan harmaata, pitkää villaa. Se ei ole selvästi peitinkarvaista, mutta joukossa on paljon pitkiä karvoja. Pisimmillään ne ovat noin 17 cm, keskipituus 12-13 cm. Karvan asteittainen tummuminen on nähtävissä. Villassa ei ole selkeää tapulirakennetta tai ne ovat epäsäännöllisiä. Hallan villa alkaa huopua takaosasta puolen vuoden kerintävälillä, vastedes se keritään kolme kertaa vuodessa. Musta villa on Hallan samanikäisen täyssiskon Häiveen. Sen villa on vieläkin pidempää ja myös kiiltävämpää. Häivekin tahtoo huopaantua kankuistaa, ei kuitenkaan yhtä paljon. Eräässä aikaisemmassa kerinnässä Häiveen villat pysyivät niin hyvin koossa, että niistä saattoi huovuttaa taljan. Tämänkin kerintäkerrat tihentyvät.

Keskimmäinen villanäyte on puolitoistavuotiaan Thorri -pässin. Se ja isot uuhet kerittiin keväällä samaan aikaan. Villan laatu on täysin erilainen, yksittäinen karva on paljon hienompi ja villassa on selkeä, tiheä tapulirakenne. Pituus on 12-13 cm. Karvan puhtaassa tyvessä näkyy, kuinka valkoinen se on. Kaikista aikuisista tuli raakavillaa 1,2 kg. Raakavilla on siis pesemätöntä villaa, pestynä paino vähän vähenee. Toinen näyte oikealta on 4.5. syntyneen Sysi -pässin. Villan värin selkeä raja näyttää siltä, että yhtenä päivänä se on vain vaihtanut väriä. Viimeisenä on sen siskon Muusan villat. Värin vaihtuminen on tapahtunut hitaasti, muuten villa on laadullisesti samanlaista kuin Sysillä. Pituus on 8-9 cm, Muusalla hieman pidempää kuin Sysillä. Raakavillaa karitsoista tuli noin 750 g. Karitsanvilloista en vielä tee päätelmiä siitä, millainen karva niille aikuisena tulee, vaikka molempien karva tässä vaiheessa näyttää täsmälleen Thorri -isältä perityltä.
Äiti ja tytär, erottamattomat sosiaalisesti ja vuoden päästä ilmeisesti myös ulkonäöllisesti, kun Muusa kasvaa isoksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti