torstai 25. helmikuuta 2016

Huopakintaat lammasta ja lapinkoiraa

 Tein retkipatjasta yhtenäisen kahden kintaan kaavan. Kaavan tulee olla riittävän suuri, sillä villa kutistuu huovuttaessa paljon. Tämä kaava on 18 cm leveä ja 75 cm pitkä, peukku alhaalta ylös 14 cm ja  leveys 7 cm. Kaavan alla on kuplamuovi. Aloitin pohjalla kahdella ristikkäisellä kerroksella punaista villaa. Villaa tulee olla niin paljon, että se tulee kaavan yli. Päälle kuumaa saippuavettä ja hieroin kuplamuovin läpi kevyesti  kerrokset yhteen.
 Käänsin reunat kaavan päälle ja asettelin taas punaista villaa ristikkäin kaavan päälle, hiukan kaavan yli. Kuumaa saippuavettä päälle ja taas hieroin kuplamuovin läpi kerrokset yhteen. Reunat taitoin kaavan alle. Kun työn aloittaa kaavan alta, säästyy muutama kääntelykerta.

Teen sekä tossut että lapaset "nurinpäin" eli aloitan päälle tulevasta puolesta ja lopuksi käännän työn ympäri.
 Välikerrokseen asettelin koirankarvat. Tässä on suomenlapinkoiran pohjavillaa, mikä on todella höyhenenkevyttä tavaraa. Villat oli kammattu tai karstattu ja ne olivat osittain sopivina laattoina, joita oli helppo asetella.

Kannattaa kuivata kädet huolella, ennen kuin alkaa asetella koirankarvoja.
 Nämä koirankarvat ovat märkinä aivan mahdottomia käsitellä. Koirankarvan päälle asettelin valkoista huovutusvillaa, joka sitoo koirankarvat ja työtä on helpompi käsitellä. Villat ulottuvat kaavan yli. Tässä vaiheessa taas kuumaa saippuavettä ja hierontaa kuplamuovin läpi. Työ käännetään, kaavan yli tulevat reunat käännetään kaavan päälle. Koirankarvakerros ja villakerros, saippuavettä ja hierontaa. Reunat käännetään toiselle puolelle.

Huovuttaessa veden määrän kanssa tulee olla maltillinen, sitä pitää olla niin paljon, että työ on märkä, mutta ei niin paljoa, että työ makaa vedessä, koska sitten käy ihan päin vastoin ja kerrokset vain liukuvat erilleen.


Seuraavassa vaiheessa hieron työtä tarmokkaasti kuplamuovin läpi molemmin puolin ja hoidan reunoja, jotta ei tulisi saumoja. Rullaan työtä kuplamuovin kanssa pitkittäin suuntaa ja puolia vaihdelleen. Kun työ alkaa pysyä kasassa ja rypistyä, käännän kaavan puoliksi ja leikkaan varovasti varret kahtia, ensin toisen sivun ja sitten toisen niin, että kaava pysyy ehjänä. Ujutan kaavan varovasti pois kintaiden sisältä.

 Näitä aihioita saa jo huovuttaa voimallisesti kaislamaton kanssa rullaamalla, pyykkilaudalla, paiskomalla ja rutistelemalla. Välillä käännän työn ympäri, jotta ei kävisi vanhanaikaisesti ja tulisi vain litteä kintaan mallinen lappu.

Kun kintaat lähestyvät oikeaa kokoa, huovutan ne kädessä lopulliseen muotoonsa. Istuvampia kintaita ei varmasi saa.Koirankarvakerros näkyy osittain tummana raitana keskellä. Osa villasta oli tummanharmaata, osa valkoista. Koirankarva voisi toki olla päällepäin, mutta ajattelin nyt tehdä vaihteeksi työn muussa kuin harmaan eri sävyissä.

                                                               
Lämpimät pakkaskintaat valmiina käyttöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti