torstai 20. joulukuuta 2012

Värttinät pyörii

Ensimmäinen värttinäkehräyskurssi on pidetty viime viikolla. Viisi rohkeaa ja ennakkoluulotonta naista ikähaarukassa 25 - noin 70 vuotta opettelivat tätä vuosituhansia vanhaa taitoa. Kahden ja puolen tunnin ilta aloitettiin tutustumalla kotimaisiin lampaanvillalaatuihin ja niiden eroihin sekä käsittelyyn. Sen jälkeen kaikki saivat reilun kourallisen ahvenanmaanlampaan villaa, jota ryhdyttiin avaamaan eli erottelemaan villakuituja toisistaan "pilveksi", josta sitten aloitetettiin kehrääminen.

Jokainen sai valita itselleen värttinän kolmesta vähän erilaisesta vaihtoehdosta. Kaikki olivat kuitenkin alapainosia, jotta oltaisiin kierteellä samaan suuntaan ja kaikissa oli pieni koukku päässä. Pientä ähinää ja puhinaa kuului aluksi, sillä värttinäkehräyksessä pitää olla yhtä aikaa hellä tuntuma ja tiukka pinsettiote villaan. Kädetkin hikosivat jännityksestä, puristamisesta ja varmaan liikunnastakin ja niitä sai kuivatella välillä. Pian oli kuitenkin aivan hiljaista kun kehräys lähti jokaisella käyntiin. Lankoja syntyi eri mittaisia ja paksuisia, mutta jokaisen värttinäpuun ympärille alkoi tulla lankakerroksia.

Ilta loppui kerrassaan kesken juuri kun langan tekoon oli tullut tuntumaa. Kehrääminen jäi sen verran päälle, että kaikki halusivat värttinän mukaansa ja saivat kaupan päälle melkoisen kasan villaa. Jälkeenpäin kuulin, että yksi kurssilainen oli nostanut esille talokauppojen kylkiäisenä olleen rukin ja alkoi opetella tosissaan myös sen kanssa kehräämistä. Puheista päätellen yhden yrityksen kahvitunneilla ei enää juoda kahvia vaan kehrätään. Siitä täytyy kyllä vakavasti varoittaa, sillä kehräämiseen voi jäädä todella pahasti koukkuun ja silloin jäävät työt tekemättä.  

Värttinäkehräyksen lyhyt oppimäärä (by Raili) alapainoselle värttinälle on tässä: 


  1. Avaa villa käsin ja nypi samalla roskat pois
  2. Ota villapilvi vasempaan käteen ja vedä siitä esille pieni määrä kuituja
  3. Aseta kuidut värttinän koukkuun
  4. Pidä vetokohta vasemmassa kädessäsi napakassa otteessa
  5. Pyöräytä värttinää myötäpäivään
  6. Vedä villapilvestä kuituja tasaisesti
  7. Toista kohtia 5 ja 6
  8. Kierrä lanka värttinäpuun ympärille kun värttinä on lattiatasossa.
  9. Jos vetokohta katkeaa, avaa valmista lankaa pari senttiä ja aseta kuituja siihen lomittain, tai jos lanka katkeaa, avaa molemia päitä vähän ja kierrä ne yhteen ja palaa kohtaan 7.
  10. Huom! Värttinä koukku ei ole vetokoukku, se ohjaa lankaa.

Viimeistely: Tee langasta vyyhti esim. tuolin selkänojan ympärille. Laita vyyhtiin pari sidoslankaa. Pese vyyhti hellästi kädenlämpöisessä vedessä, jossa on pari tippaa astianpesuainetta, hieman villapesuainetta tai marseillesaippuaa. Huuhtele hyvin ja hellästi altaassa (ei kraanan alla). Tasapainota ja kuivaa vyyhti: aseta se riippumaan ja laita paino alas, jotta lanka suoristuu. 



Värttinällinen kehrättyä lankaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti