maanantai 6. toukokuuta 2013

Tappikudontaa ja pystiffihuovutusta





Viikonloppuna ilmeni tarve opetella asia nimeltä peg loom eli tappikangaspuut. Sana kangaspuut herättää minussa pientä paniikkia, sillä niissä on yleensä ihan liikaa tuntemattoman nimisiä osia ja lankoja, jotka voivat mennä sekaisin. Homma kuulosti kuitenkin melko yksinkertaiselta. Tutkin netistä muutamat videot ja kuvat ja päätin ryhtyä aikailematta toimeen ja valmistaa tappikangaspuut ja niillä istuinalusen raakavillasta.

Paikoillanne, valmiina!
Ensin nikkaroin kangaspuun tappeineen. Kellarista löytyi sopiva pätkä kakkosnelosta, johon porasin 12 mm reiät 5 cm:n välein. Tapit tein keväällä kaadettujen koivujen oksista. Päättelin sopivaksi tappien pituudeksi 30 cm ja loimilangalle tein reiät 5 cm:n päähän tapin päästä. Aloitin viidellä tapilla, mutta puuhun mahtuu tappeja tarpeen mukaan enemmän. Loimilankaa mitataan työn pituuden mukaan ja solmimisvarat lisäten kaksinkertainen määrä ja pujotetaan tapin läpi. Työn alaosassa loimilangat sidotaan kaksi tai kolme kerrallaan yhteen. Loimilangat voi sitoa myös työn levyiseen keppiin. Loimilankana käytin ensimmäisenä käteen osunutta ohuehkoa melko löysäkierteistä villalankaa.

Kudonta käynnissä

Keväällä saatujen vanhojen suomenlampaanvuotien itsekseen nivottunut villa pääsi nyt käyttöön. Otin villaa osittain ronskisti avaamatta, osan avasin ja osaa kevyesti karstasin. Villa kierretään tappien ympärille vuorotellen edestä ja takaa ja päätyjen ympäri. Kun tapit ovat täynnä, ne nostellaan yksi kerrallaan tai muutaman ryhmissä ylös, valmis kude työnnetään eteenpäin loimilangassa, tapit asetetaan paikoilleen ja tätä jatketaan kunnes kaikki tapit on käyty läpi. Kutomista jatketaan kunnes työ on halutun pituinen tai loimilankojen pituuden verran. 
Tappien nostelua


Valmis kudonnainen


Raakavillainen istuinalusta on melko ilmava ja myös varsin likainen, joten yhdistetty pesu ja huovutus oli paikallaan. Huovutusoperaatio oli kokeileva. Aloitin perinteisesti tasohuovutuksesta, rullauksesta ja jaloilla pyörittämisestä. Samalla voi lukea dekkaria… Avasin ja saippuoin ja vaihdoin huovan asentoa pari kertaa. Kun rulla alkoi pysyä kasassa, siirryin pihalle ja päätin kokeilla pitkään suunnittelemaani pystiffihuovutusta. Siis otetaan  pyreneittenmastiffi, laitetaan sille vetovaljaat ja niihin naruilla putken päälle rullattu huopa. Putken sisällä on keppi, johon narut on kiinnitetty ja rulla pyörii sen ympäri. Aluksi Kaisu arasteli perässä pyörivää rullaa, mutta tottui siihen nopeasti. 

Pystiffihuovutusta, Kaisu työssä

Koska tämä oli Kaisun ensimmäinen huovutus menin vain kierroksen pihan ympäri. Sitten kokeilin miten huovutus onnistuu polkupyörällä vetäen ja hyvinhän sekin onnistui. Hevostakin harkitsin, mutta rulla oli niin kapea, että hevosvetoinen huovutus olisi ollut turhan suureellista. Lopuksi laitoin rullan vielä tiukalla ja pesukoneeseen. Työ ei huopunut täysin, mutta vanuttui sopivaksi käyttötekstiiliksi. Nyt on kuivumassa kahden peffan istuinalusta, joka kuivuttuaan saanee vielä koristetikkauksia.

Huovutettu ja pesty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti